Do góry

Desery Przepis na:

Napoleonka

Napoleonka

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 5

Przepis wart wypróbowania: "Napoleonka"

Składniki

  • 25 dag mąki pszennej
  • 25 dag masła
  • 20 dag letniej wody
  • szczypta soli. Na krem: 500 ml mleka
  • 250 ml śmietanki kremówki 30 proc
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 15 dag cukru
  • 6 żółtek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 10 dag miękkiego masła
  • cukier puder
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Do mąki dodaj sól oraz wodę. Zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 30 min. Zimne masło pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm. Schłodzone ciasto rozwałkuj na kwadrat o bokach 30x30 cm.

  2. Na środku ułóż obok siebie kawałki masła. Boki ciasta zawiń do środka, tak, aby przykryły masło i rozwałkuj na kwadrat. Ciasto ponownie złóż z obu stron do środka i jeszcze raz rozwałkuj. Zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 30 minut. Czynność z wałkowaniem i składaniem ciasta powtórz dwukrotnie. Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na placki o wymiarach blaszki. Piecz 10-12 minut w temperaturze 220-240°C.

  3. 125 ml mleka wymieszaj z żółtkami i mąkami. Pozostałe mleko wraz ze śmietanką i cukrami zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, wlej masę żółtkową i mieszając gotuj, aż zgęstnieje. Masło utrzyj mikserem na puch i powoli dodawaj wystudzony budyń. Pierwszy kawałek ciasta posmaruj kremem, przykryj drugim. Wierzch oprósz cukrem pudrem.

  4. (bez czasu oczekiwania): 40 minut, porcja: 390 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń