Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Napoleonka"
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 990
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 990
Składniki
Do mąki dodaj sól oraz wodę. Zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 30 min. Zimne masło pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm. Schłodzone ciasto rozwałkuj na kwadrat o bokach 30x30 cm.
Na środku ułóż obok siebie kawałki masła. Boki ciasta zawiń do środka, tak, aby przykryły masło i rozwałkuj na kwadrat. Ciasto ponownie złóż z obu stron do środka i jeszcze raz rozwałkuj. Zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 30 minut. Czynność z wałkowaniem i składaniem ciasta powtórz dwukrotnie. Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na placki o wymiarach blaszki. Piecz 10-12 minut w temperaturze 220-240°C.
125 ml mleka wymieszaj z żółtkami i mąkami. Pozostałe mleko wraz ze śmietanką i cukrami zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, wlej masę żółtkową i mieszając gotuj, aż zgęstnieje. Masło utrzyj mikserem na puch i powoli dodawaj wystudzony budyń. Pierwszy kawałek ciasta posmaruj kremem, przykryj drugim. Wierzch oprósz cukrem pudrem.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut, porcja: 390 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie