Do góry

Desery Przepis na:

Napoleonka pod śmietanką

Napoleonka pod śmietanką

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 2

Dodano:

Odsłon: 3128

Bardzo smaczne

Składniki

  • 1 opakowanie krakersow, 27dag
  • herbatniki w czekoladowej polewie, 25dag
  • M asa Budyniowa; 1/2 litra mleka
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 1/2 Łyzki maki przennej
  • 1 1/2 lyzki maki ziemniaczanej
  • Masa smietanowa;
  • 1/2 litra smietany, 30%
  • 1 lyzka cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wniliowego
  • 1 lyzka zelatyny
  • DO dekoracji; 1 tabliczka mlecznej czekolady
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie ułożyć warstwę krakersów. Całe jajka ubić, następnie wsypać cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać. Na koniec wsypać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, wlać ¼ szklankę mleka i delikatnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować, i do gotującego się mleka wlać ubite jajka. Chwilkę pogotować, gotując na małym ogniu, cały czas mieszając. Gorącą masę budyniową wylać na krakersy. Po około 10 minutach na masie budyniowej rozłożyć herbatniki w polewie czekoladowej (polewą do góry).

  2. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody, wymieszać i ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitej śmietany dodać ostudzoną żelatynę i wymieszać. Masę śmietankową wyłożyć na herbatniki. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach mleczną czekoladę. Ciasto włożyć do lodówki na około 12 godzin.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń