Do góry

Desery Przepis na:

nietypowe slimaczki drozdzowe

nietypowe slimaczki drozdzowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 4243

Dodano:

Odsłon: 14083

przepyszne, poszczegolne warstwy ciasta daja sie oddzielac, przepis nietypowy, ale warto sprobowac :)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. w misce wymieszac 200 ml cieplego mlekoa, cukier, drozdze i lyzeczke maki, odstawic do wyrosniecia.

  2. wymieszac polowe maki (500 g), sol. pozostale mleko i wode (cieple) i rozczyn, wyrobic ciasto, w zaleznosci od potrzeb dosypywac maki. odstawic ciasto na ok 30 min do wyrosniecia

  3. ciasto podzielic na 4 czesci, kazda z nich rozwinac walkiem do ciasta na wielkosc duzego talerza.

  4. przygotowac mase do smarowania: miekki smalec wymieszac z zoltkami i lyzka maki.tak przygotowana masa posmarowac kazdy placek, zostawic do wyrosniecia na 30 minut.

  5. po tym czasie placki skladac po 2 (zlepic je masa ) i rozwalkowac na duzy, cienki placek. w 2 przeciwnych stron zwijac ciasto jak rolade, tak aby 2 rolady "spotkaly sie" na srodku placka. przeciac na pol i kazda z rolad pokroic na male kawalki, ok 5-7 cm.

  6. slimaczki ukladac na natluszczonej olejem blasze, posmarowac rozkloconym jajkiem, piec do zrumienienia w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń