Do góry

Dodatki Przepis na:

Ocet truskawkowy

Ocet truskawkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 305 Ocena: 3182

Dodano:

Odsłon: 713

Każdego roku w pełni sezonu przygotowuję ocet truskawkowy. Najczęściej bez dodatków, najprostszy.

Składniki

  • świeże, dojrzałe truskawki, nie muszą to być najpiękniejsze okazy
  • woda z filtra albo przegotowana i wystudzona
  • cukier (lub miód)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Truskawki opłucz, obierz i pokrój na mniejsze cząstki. Włóż owoce do słoika/słoja odpowiedniej wielkości. Powinny go luźno wypełnić najwyżej w połowie, a najlepiej w 1/3. Nie dawaj więcej owoców, bo truskawki często buzują podczas wytwarzania octu i salwują się ucieczką z naczynia. Mogą spowodować zalanie kuchni i całkiem spore straty.

  2. To oczywiście nie musi się zdarzyć, bo wiele zależy od panujących temperatur i innych warunków, warto jednak przygotować się na tę ewentualność. Słój z octem trzeba postawić na tacy albo nawet w misce, bo lepiej być gotowym na wszelkie “awarie”.

  3. W osobnym naczyniu przygotuj wodę z cukrem – 4 kopiaste łyżki na każdy litr wody. Cukier można zastąpić miodem, ale ja uważam, że nie warto karmić bakterii cudownym produktem pracy pszczół. Drobnoustroje wytwarzające ocet i tak potraktują miód jak zwykłą pożywkę z glukozy i fruktozy. Te same cukry proste zawiera sacharoza, czyli nasz tani, najzwyklejszy biały cukier. Bakterie przerobią całą słodycz na kwas octowy, czy więc warto poświęcić temu celowi doskonały miód? Nie warto! On i tak nie będzie już obecny w gotowym occie. Ja tam wolę wykorzystać miód do innych celów, w których lepiej się sprawdzi. Na przykład do wspaniałego oxymelu (przepis znajdziesz na blogu), podnoszącego odporność jesienią i zimą. A do produkcji octu używam zwykłego cukru.

  4. Syropem zalej owoce umieszczone w słoju. Płynu ma być nieco więcej, niż wskazuje poziom owoców. Nie napełniaj słoika za bardzo, bo nastaw może uciec podczas burzliwej fermentacji! Zabezpiecz ręcznikiem papierowym lub szmatką i gumką, żeby do octu nie dostały się muszki.
    Dalsze kroki w procesie przygotowaniu octu – mieszanie, cedzenie, dojrzewanie, klarowanie – opisałam między innymi w poście o doskonałym, ekskluzywnym occie malinowym – na blogu.

  5. Gotowy ocet nie ma bardzo intensywnej barwy, ale zdecydowanie wyczuwa się w nim aromat truskawek. Jest więc idealny do komponowania rozmaitych napojów oraz przyprawiania sałatek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń