Do góry

Dodatki Przepis na:

Ocet z płatków maku polnego

Ocet z płatków maku polnego

Autor:

Przepisów i artykułów: 305 Ocena: 3182

Dodano:

Odsłon: 508

Miałam nieco ponad 10 gramów płatków maku - sporą garść. To wydaje się niezbyt wiele, ale płatki są naprawdę leciutkie! Postanowiłam więc nastawić słoik octu makowego. Wyobrażam sobie kosmetyczne użycie tego octu – w toniku i do regulacji odczynu przygotowywanych kosmetyków. Może też do higieny intymnej? Nie wykluczam oczywiście zastosowań kulinarnych – do picia z wodą i do sałatek. W końcu ocet to ocet, prawda? Można go spożywać bez obaw.

Składniki

  • płatki maku polnego (to te “zwyczajne” czerwone maki) – użyłam garści, czyli trochę ponad 10 g
  • 3 szklanki wody (użyłam wody z filtra, może być inna miękka woda)
  • 3 czubate łyżki cukru
  • w miarę możliwości – chociaż kawałek matki octowej, a jeśli jej nie masz, to kilka kawałków jabłka lub kilka łyżek żywego octu
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki umieść w słoju. Przykryj go ręcznikiem jednorazowym i zabezpiecz gumką przed dostępem muszek. Bo owocówki uwielbiają ocet!

  2. Ocet z płatków maku nie jest trudny, nie wykazuje tendencji do ucieczek ze słoika. Wystarczy zamieszać go raz na 1-2 dni i ponownie zakryć.

  3. Dalej postępuje się jak przy produkcji każdego innego octu domowego. Po więcej szczegółów zapraszam na blog.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń