Do góry

Desery Przepis na:

Odwrócone ciasto ananasowe

Odwrócone ciasto ananasowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 15162

Dodano:

Odsłon: 2101

Odwrócone ciasto ananasowe jest łatwe w przygotowaniu i niezwykle pięknie prezentuje się na stole. Polecam!

Składniki

  • 1 puszka ananasa w plastrach
  • 200g mąki
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 170g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • suszone morele lub wiśnie kandyzowane
  • garść siekanych orzechów włoskich
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Plastry ananasa wyjmuję z zalewy (której nie wylewam) i odsączam na papierowym ręczniku. Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia, a boki smaruję masłem i wysypuję bułką tartą. Na dnie układam krążki ananasa. W środek wkładam po pół suszonej moreli, a przestrzenie między ananasem wysypuję siekanymi orzechami.

  2. Do miski wbijam jajka i dodaję 5 łyżek zalewy w której był ananas. Dokładnie miksuję.

  3. Do drugiej miski dodaję mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Mieszam składniki rózgą.

  4. Wracam do jajek. Dolewam do nich roztopione i lekko przestudzone masło. Stopniowo dodaję mąkę z cukrem cały czas miksując. Ciasto przelewam do tortownicy z ananasem na dnie. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę około 35 – 40 minut. Pod koniec robię test suchego patyczka.

  5. Przestudzone ciasto wyjmuję z tortownicy i odwracam, tak aby ananas znalazł się na wierzchu. Ewentualnie posypuję cukrem pudrem.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 25 lutego 2015 pięknie się prezentuje i z pewnością równie dobrze smakuje, wypróbuję z kandyzowanym jabłkiem rajskim :))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń