Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki konserwowe.

Ogórki konserwowe.

Autor:

Przepisów i artykułów: 170 Ocena: 2336

Dodano:

Odsłon: 8106

Są przepyszne, z przepisu mojej mamy.

Składniki

  • -Ogórki - 1 kg
  • -Woda - 3 szklanki
  • -Ocet 6% - 1/4 szklanki
  • -Sól - 3 dag
  • -Cukier - 2 dag
  • -ziele angielskie, liść laurowy, koper, korzeń chrzanu, 2 ząbki czosnku, gorczyca, pieprz ziarnisty
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ogórki umyć ułożyć w słojach, dodać koper, grubo strugany korzeń chrzanu, ząbek czosnku i gorczycę.

  2. Z wody i przypraw przygotować zalewę, zagotować - dodać ocet.
    Zalać ogórki. Słoje wstawić do kotła z gorącą wodą, po zagotowaniu wody kocioł odstawić i pozostawić pod przykryciem 10 minut .
    Po zakończeniu pasteryzacji słoje wyjąć.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń