Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki konserwowe z czosnkiem

Ogórki konserwowe z czosnkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 110 Ocena: 2134

Dodano:

Odsłon: 4029

Absolutnie rewelacyjne, bardzo czosnkowe ogórki konserwowe na zimę. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go. Polecam! 1 szklanka = 250ml Przepis dwudniowy.

Składniki

  • na 7 litrowych słoików
  • Dzień 1.
  • 4 kg ogórków gruntowych do konserwowania o długości ok. 7,5-10 cm
  • 1 szklanka soli do przetworów
  • Dzień 2.
  • 3,5 litra wody
  • 800ml octu spirytusowego 10%
  • 21 ząbków czosnku, każdy pocięty na 4 plastry
  • 21 baldachów kopru
  • 5 łyżeczek gorczycy
  • 1 łyżka soli do przetworów
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Dzień 1.
    ogórki umyć pod bieżącą wodą, odciąć z każdego końca po 3 mm i mocno ponakłuwać widelcem.

    Ułożyć ogórki w dużej misce warstwami, przesypując solą. Ogórki zalać zimną wodą, tak aby schowały się mniej więcej 3 cm pod powierzchnią, przycisnąć talerzem, miskę przykryć i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin, nawet na całą dobę.

  2. Dzień 2.
    Przygotować słoiki oraz nakrętki : dokładnie umyć i wyparzyć (uszkodzone nakrętki bezwzględnie zastępujemy nowymi ).

    Ogórki odcedzić z solanki, dokładnie opłukać i osączyć.

    Do garnka wlać ocet i wodę, dodać gorczycę oraz sól, zagotować. Po minucie zmniejszyć ogień do małego i nadal utrzymywać wysoką temperaturę zalewy.

    Do każdego słoika włożyć ok. 6 kawałków czosnku oraz 2 baldachy kopru, a następnie upakować ogórki. Na koniec dołożyć jeszcze 6 kawałków czosnku i 1 bardach kopru. Napełnić słoiki gorącą zalewą, pozostawiając w górnej części 1 cm wolnej przestrzeni. Usunąć powietrze ze słoików, wytrzeć brzegi i nałożyć gorące wieczka. Dokręcić je na tyle mocno jak się da.

    Słoiki wstawić do odpowiednio dużego garnka (najlepiej wyższego niż słoiki), wlać wodę do około 3/4 wys. słoików, przykryć garnek i doprowadzić wodę do wrzenia. Pasteryzacja trwa 15 minut. Po tym czasie wyłączyć palnik, zdjąć pokrywkę i pozostawić jeszcze słoiki na 5 minut w garnku do pasteryzacji.

    Potem wystawić słoiki na blat wyłożony czystą ściereczką, do góry dnem, przykryć kolejną ściereczką i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Po 24 godzinach przetwory przenosimy w chłodne i ciemne miejsce. Słoiki, które się nie zamknęły, należy przechowywać w lodówce.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń