Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki kwaszone po krakowsku

Ogórki kwaszone po krakowsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 33

Dodano:

Odsłon: 7671

ogórki kwaszone mogą być małosolne jak również po zapasteryzowaniu do przechowania na zimę.

Składniki

  • ogórki świeże, przyprawa gotowa "ROWITA" do kwaszenia ogórków,
  • gałązka kopru, gałązka czarnej porzeczki, liść chrzanu,czosnek
  • sól do zapraw {bez jodu},
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. do słoja wkładamy gałązkę porzeczki czarnej i połowę główki czosnku, następnie układamy umyte ogórki.
    w połowie słoja wsypujemy ok.1/2 paczki przyprawy, wkładamy resztę ogórków. na wierzch dajemy resztę czosnku i przykrywamy liściem chrzanu.

  2. Gotujemy wodę z solą w stosunku 1litr+1-łyżka soli, Po przestudzaniu zalewamy ogórki i odstawiamy na kilka dni do ukiszenia.

  3. Spożywamy jako małosolne, lub po tygodniu kiszenia przekładamy do mniejszych słoików ogórki wraz z przyprawami, zalewamy tą samą wodą ze słoja i zakręcone słoje pasteryzujemy {tylko do zagotowania},
    Takie ogórki dalej nie kwaśnieją i są pyszne w okresie zimowym

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń