Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki małosolne na zimę - Kiszone

Ogórki małosolne na zimę - Kiszone

Autor:

Przepisów i artykułów: 384 Ocena: 11090

Dodano:

Odsłon: 15991

Najpopularniejsze i najprostsze w zrobieniu, to chyba ogórki kiszone na zimę. Ja robię małosolne, są wtedy idealne, nie za kwaśne i nie za słone , takie w sam raz.

Składniki

  • Ogórki gruntowe (im mniejsze tym lepsze)
  • koper (dwie mniejsze lub jedna duża gałązka do słoika )
  • ząbki czosnku (ja daję jeden duży, albo dwa małe do każdego słoika)
  • chrzan (u mnie kawałek 2cm do każdego słoika)
  • Zalewa:
  • Na każdy liter wody 1 i 1/4 łyżki soli.
> 6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do wymytych litrowych słoików wkładamy koper, czosnek i chrzan.

  2. W wyłożonych przyprawami słoikach układamy ściśle ogórki.

  3. Wodę ze solą gotujemy. Wrzącą wodą zalewamy ogórki.

  4. Zakręcamy nakrętką i obracamy do góry dnem słoik, najlepiej na całą noc.

  5. Następnego dnia słoiki obracam i trzymam je jeszcze dwa dni na świetle zanim wyniosę je do spiżarki, podobno lepiej się wtedy kiszą.

  6. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kucharka-amatorka 18 czerwca Jak tylko będę miała swoje ogórki skorzystam z Twojego przepisu. Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basiliana 18 czerwca Wyglądają na pyszne i chrupiące. Idealne do chleba ze smalcem;) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 18 czerwca Czekalam na ten przepis! musze sprobowac Twojej metody Odpowiedzi: 7 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń