Do góry

Przekąski Przepis na:

Ogórki z miodem do bieżącego spożycia:

Ogórki z miodem do bieżącego spożycia:

Autor:

Przepisów i artykułów: 287 Ocena: 2218

Dodano:

Odsłon: 6165

Pierwsze ogórki, które uprawiam we własnym, przydomowym ogrodzie przygotowuję z mniejszą ilością soli, ponieważ zjadamy je na bieżąco. Polecam te, z dodatkiem miodu.

Składniki

  • ogórki
  • 3-litrowy słój
  • Zalewa:
  • Na 1 litr przegotowanej wody dodaję:
  • 1 czubatą łyżkę grubej soli
  • 1 łyżkę płynnego miodu
  • 1/2 łyżki suszonej, ostrej papryki (używam płatków)
  • Dodatkowo:
  • Na 3-litrowy słój dodaję:
  • 2 duże główki czosnku przekrojone w poprzek na dwie części
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 4 baldachy kopru z długimi łodyżkami
  • 4 liście chrzanu z długimi ogonkami
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ogórki myję i zalewam na godzinę w misce zimną wodą.
    Na dno słoja układam koper, chrzan, czosnek. Następnie ciasno układam ogórki. Całość zalewam gorącą zalewą. Przykrywam koprem, liśćmi chrzanu i wsypuję paprykę oraz cały pieprz.Można dodać łyżkę gorczycy.
    Słój zakręcam i odstawiam na 2-3 dni.
    Ale...zjadamy je już następnego dnia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Obserwator 04 lipca Mnie zainteresował ten przepis. Dodatek miodu zwłaszcza. Gorczycę ograniczam bowiem często z nią przesadzałem. Do wypróbowania. Pozdrawiam.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 04 lipca Super przepis tak kiszonych nie jadłam,muszę zrobić.Tylko u mnie takie świeże już na drugi dzień zajadam:)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń