Do góry

Desery Przepis na:

Okrągłe kremówki z konfiturą wiśniową

Przepis dnia 2016-07-27
Okrągłe kremówki z konfiturą wiśniową

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 449

Dodano:

Odsłon: 9074

Przepyszne kremówki z kremem na bazie domowego budyniu i masła, przełożone dodatkowo moją ulubioną konfiturą wiśniową. Takie zestawienie nie może nie smakować:)

Składniki

  • CIASTO: • gotowe ciasto francuskie ok. 600 g
  • KREM BUDYNIOWO-MAŚLANY: • 2 szkl. mleka • 4 żółtka
  • • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • • 1/2 szkl. cukru pudru • 2 cukry wanilinowe ( każdy po 16 g)
  • • 230 g masła w temp. pokojowej + 3 łyżki cukru pudru
  • DODATKOWO: ok. 140 g dobrej konfitury wiśniowej
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. CIASTO:

    Piekarnik ustawić na 200 st. C, termoobieg. Przygotować dwie duże blachy i wyłożyć je papierem do pieczenia.
    Ciasto francuskie rozłożyć na stolnicy delikatnie posypanej mąką. Przygotować szklankę lub kubek do wycinania kółek z ciasta. Jeśli chcemy duże ciastka to wtedy wycinamy większe kółka natomiast jeśli wolimy mniejsze kremówki to wtedy najlepiej wycinać szklanką. Wycinać kółka i kłaść na przygotowanej blasze. Każde wycięte kółko gęsto ponakłuwać widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 10-12 min na złoty kolor.
    Po upieczeniu odstawić do całkowitego ostudzenia.

  2. KREM BUDYNIOWO-MAŚLANY:

    1,5 szkl. mleka zagotować z cukrem pudrem i cukrami wanilinowymi. Pozostałe mleko dokładnie wymieszać z żółtkami i mąkami: pszenną i ziemniaczaną. Na gotujące się mleko wlać mieszankę z mleka, żółtek i mąki pszennej i ziemniaczanej. Mieszać energicznie żeby grudki się nie pojawiły. Gotować do zgęstnienia. Ugotowany budyń zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia.

    Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę. Do utartego masła dodawać partiami wystudzony budyń (po 3-4 łyżki) i ucierać mikserem na niskich obrotach tylko do połączenia składników. Ważne żeby budyń i masło miały taką samą temperaturę, inaczej krem może się zwarzyć. Kremu nie nalezy długo ucierać, tylko do połączenia się masła z budyniem.
    Mój sprawdzony sposób na zwarzony krem: Ucieramy kawałek masła ( ok.50 g) na puch i do utartego masła dodajemy partiami zwarzony krem budyniowo-maślany. Ucieramy do połączenia się składników.

  3. WYKONANIE:

    Na krążek upieczonego ciasta francuskiego kładziemy łyżką sporą ilość kremu (ok. 2 pełne łyżki), na krem nakładamy pełną łyżeczkę konfitury wiśniowej, przykrywamy drugim krążkiem ciasta i dociskamy. W taki sam sposób postępujemy z resztą ciastek. Z podanej porcji wychodzi ok. 14 kremówek.
    Kremówki przechowywać w lodówce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń