Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój własny omlet z musem bananowym sprawdza się na każdą porę dnia. Na śniadanie - lekkie , sycące , ale jakie dooobre <3
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 247
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 247
Składniki
Do miseczki wrzucamy 2 białka. Ubijamy na puszystą masę. | Następnie dodajemy żółtka wraz z łyżeczką cukru waniliowego. Na koniec wsypujemy łyżkę mąki (mąka najlepiej się sprawdza jeżeli jest przesiana). Jak to robię ja..na końcu na rozgrzaną patelnię dodaję troszkę masełka i na to wlewam masę na omleta , ale jeżeli ktoś posiada patelnię teflonową to omlet idealnie się wysmaża nie spiekając się wtedy :) Smażymy według uznania. Omlet nie powinien być zbyt spieczony wręcz przeciwnie - lekko przyrumieniony ( u mnie to trwa nie więcej niż 4 minuty)
Kolejnym krokiem mojego pysznego śniadanka jest mus bananowy. Ja to wykonuje szybko w blenderze , ale oczywiście można to również zmiksować mikserem. Do miseczki wrzucamy pokrojone w kostkę dwa banany oraz 50 ml mleka. Po zmiksowaniu składników wylewamy na omleta ( Ja niekiedy posypuję jeszcze to cukrem pudrem , ponieważ kocham słodkości) PS. Jestem tu pierwszy raz i mam nadzieję, że ktoś będzie chciał skosztować akurat takiego omleta :D Pozdrawiam ciepło. SMACZNEGO !