Do góry

Desery Przepis na:

Omlety biszkoptowe z owocową salsą

Omlety biszkoptowe z owocową salsą

Autor: rzelkazag

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 136

Dodano: 31.05.2018

Odsłon: 171

Kolejny deser, który przypadnie do gustu Waszym pociechom!

Składniki

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka czekoladowych płatków kukurydzianych
  • Szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • ½ jabłka
  • 1 mała gruszka
  • 1 nektarynka
  • 1 banan
  • ½ kiwi
  • 3 truskawki
  • 3 łyżki pokrojonego w kostkę arbuza
  • 150ml śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru + do posypania po wierzchu
3-4 os. 30 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier trzcinowy oraz żółtka. Mąkę przesiewamy i również mieszamy z masą biszkoptową.

    Na papierze do pieczenia wielkości dużej blaszki piekarnikowej rysujemy 4 okręgi (np. od miseczki), papier obracamy na drugą stronę, a w zaznaczone miejsca nakładamy po tyle samo biszkoptu. Posypujemy odrobiną płatków i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190⁰C na ok 9-10 minut. Ciepłe delikatnie odrywamy od papieru, układamy lekko zwijając do środka jedno obok drugiego.

  2. Owoce obieramy i kroimy w kostkę. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Odrobiną smarujemy każdy omlecik, nakładamy sałatkę owocową i dekorujemy boki pozostałym kremem śmietanowym. Posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń