Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Omlety z twarogiem i ogórkiem"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 254
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 254
Składniki
Przygotuj ciasto na omlety: rozdziel żółtka i białka. Mąkę wymieszaj z żółtkami, szczyptą soli i z taką ilością wody, żeby miało lejącą, ale dość gęstą konsystencję. Następnie ubij odłożone białka na sztywną pianę, po czym powoli wymieszaj z resztą ciasta.
Na rozgrzanym oleju usmaż omlety, po czym całkowicie je ostudź.
Przygotuj farsz: ogórek umyj i osusz, obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj z twarożkiem i pokrojoną, umytą natką (część natki odłóż do dekoracji). Dopraw. Farszem posmaruj omlety, zwiń je w płaskie rulony, pokrój, udekoruj i zepnij wykałaczkami.
Dobry pomysł: Omlety można serwować też z serkiem kozim – świetnie pasuje do ogórka.Źródło: Świat kobiety