Do góry

Desery Przepis na:

Oponki serowe

Oponki serowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 98

Dodano:

Odsłon: 7515

Pyszne, mięciutkie oponki. Szybkie i proste w przygotowaniu.

Składniki

  • 250 g. sera twarogowego
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 łyżki cukru
  • 1 mała śmietana gęsta (200 g.) 18 %
  • 3 żółtka
  • 1 litr oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ser przecisnąć przez praskę, dodać resztę składników. Ja od razu wszystko wyłożyłam na stolnicę, ale jeśli wolicie to można składniki wsypać do miski, zagnieść i dopiero wyłożyć na stolnicę.
    Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto.

  2. Rozwałkować i wykrawać szklanką koła, w środku każdego koła zrobić dziurkę kieliszkiem. Skrawki ciasta które pozostaną, ponownie zagnieść i wykrawać oponki, aż do wykończenia ciasta.

  3. Tak przygotowane oponki smażyć w głębokim oleju, na małym ogniu, 2-3 minuty z każdej strony.

  4. Gotowe oponki wykładać na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z tłuszczu.
    Posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń