Do góry

Desery Przepis na:

Oponki serowe - Pączki angielskie

Przepis dnia 2015-02-11
Oponki serowe - Pączki angielskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 4721

Dodano:

Odsłon: 29280

Za kilka dni - Tłusty czwartek. Jak powszechnie wiadomo jest to jedyny dzień w roku kiedy można jeść co się chce i ile się i na pewno nie pójdzie "w boczki" (: Tradycyjnie w tym dniu wszyscy jedzą pączki jednak jak zwykle ja muszę się wyłamać i zaproponować Wam "Oponki serowe", domowej roboty których smak na pewno pamiętacie z dzieciństwa.

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 100 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 50 g miękkiego masła
  • 2 żółtka
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka octu
  • oliwa do smażenia
  • cukier puder
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przygotowanie :
    Z wszystkich składników z wyjątkiem oliwy zagniatam ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji, jeśli nieco się klei do rąk lub stolnicy dodaję odrobiny mąki. Gotowe ciasto wałkuję na placek grubości ok 0,7 cm.
    Wykrawaczem mój syn wycina kółeczka a ja kieliszkiem środki. Pozostałe ciasto z wykrawania ponownie zagniatam i wałkuję. Z ostatniego kawałka zrobiliśmy z synem serce dla mamy :)
    Smażę na dobrze rozgrzanej głębokiej oliwie z obu stron na rumiano. Wyciągam na papierowe ręczniki celem odsączenia i pudruję.

    Na blogu jest zdjęcie jak mój 3,5 letni syn mi pomaga :)
    http://mechanikwkuchni.blogspot.com/2015/02/oponki-serowe.html

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ziembulka 07 lutego 2015 w moim domu często w tłusty czwartek mamy oponki :) uwielbiam ! pyszności !

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lidka5x5 06 lutego 2015 Dziękuję za te oponki. Patrząc na nie można tylko powiedzieć że kuszą, kuszą i kuszą. I że chciała bym mieć takiego męża co mi je zrobi a ja tylko bym posypała pudrem i zjadła. :)))

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń