Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Oryginalna jajecznica"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 236
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 236
Składniki
Surowe jajka umyj starannie pod bieżącą wodą, a potem rozbij tak, by pozostały skorupki, w których później umieścisz jajecznicę (najlepiej odciąć wierzchy jajek ostrym nożem).
Jajka wlej do miski, rozkłóć widelcem. Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, smaż na jasnozłoty kolor.
Szczypiorek opłucz, osusz i drobno posiekaj. Wsyp do miski z jajkami, wymieszaj. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wlej na patelnię.
Jajecznicę mieszaj chwilę, aż zacznie się ścinać. Zdejmij patelnię z ognia i dalej mieszaj, aż osiągniesz odpowiednio ścięte jajka. W razie potrzeby, ponownie ustaw patelnię na kuchence.
Tosty zrumień w tosterze lub w piekarniku, wytnij foremką figurki. Jajecznicę rozłóż do skorupek. Ozdób natką. Podawaj z grzankami.
Czas ok. 15 min; porcja – 110 kcal, cena 1 złŹródło: Świat kobiety