Do góry

Desery Przepis na:

Orzechowiec ekspresowy

Orzechowiec ekspresowy

Autor: andalmatiner

Przepisów i artykułów: 96 Ocena: 289

Dodano: 09.06.2018

Odsłon: 392

Nie jest to ani klasyczny miodownik, ani orzechowiec, lecz bardzo uproszczona wersja obu tych ciast i co najważniejsze znacznie mniej pracochłonna :-) Jest bardzo smaczny, ale należy pamiętać, że po upieczeniu wymaga leżakowania w chłodnym miejscu, aby zmiękło.

Składniki

  • CIASTO MIODOWE:
  • 150 g masła extra
  • 2 łyżki miodu
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • MASA ORZECHOWA:
  • 250 g orzechów włoskich (drobno posiekane)
  • 75 g masła extra
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki miodu
  • MASA BUDYNIOWA:
  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • 250 g masła extra w temperaturze pokojowej
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. CIASTO MIODOWE:

    1. Mąkę przesiej i wymieszaj z sodą oczyszczoną.

    2. Masło roztop z miodem i cukrem. Wystudź.

    3. Jajka dobrze roztrzep za pomocą rózgi kuchennej lub lekko ubij mikserem.

    4. Do mąki wlej przestudzoną masę maślano-miodową i roztrzepane jajka.

    5. Zagnieć ciasto i podziel na 2 części.

  2. MASA ORZECHOWA:

    1. Masło z cukrem i miodem zagotuj i gotuj do momentu rozpuszczenia się cukru.

    2. Dodaj posiekane orzechy, wymieszaj i chwilkę pogotuj.

  3. MASA BUDYNIOWA:

    1. Budynie razem z cukrem wymieszaj w 1 szklance mleka.

    2. Pozostałe 2 szklanki mleka zagotuj, a gdy zacznie się podnosić dodaj rozrobiony budyń.

    3. Gotuj, aż zgęstnieje.

    4. Wystudź.

    5. Masło utrzyj na puszystą masę.

    6. Nadal ucierając dodawaj partiami wystudzony budyń.

  4. WYKONANIE CIASTA:

    1. Dwie formy wyłóż papierem do pieczenia (użyłam form o wymiarach 35 x 39 cm).

    2. Z podzielonego ciasta jedną część wyłóż do jednej formy, wyrównaj. Na wierzch rozłóż masę orzechową. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 10 minut.

    3. Drugą część ciasta wyłóż do drugiej formy, wyrównaj. Piecz również 10 minut w temperaturze 180ºC.

    4. Gotowe wystudzone ciasta przełóż masą budyniową, oczywiście ciasto z orzechami układając na wierzchu.

    5. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń