Do góry

Napoje Przepis na:

Orzechówka kasztelańska

Orzechówka kasztelańska

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 40

Przepis wart wypróbowania: "Orzechówka kasztelańska"

Składniki

  • ok. 15 jeszcze zielonych orzechów włoskich
  • 1 litr spirytusu ok. 70 proc. lub bimbru (do orzechówki można również użyć wódki 40 proc.)
  • 3 łyżki cukru
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Orzechy dokładnie opłucz w ciepłej wodzie, a następnie ostrym nożem pokrój je na ćwiartki (w rękawiczkach, ponieważ bardzo barwią skórę).

  2. Pokrojone orzechy włóż do dużego słoja i zalej je wybranym alkoholem. Tak przygotowane, pozostaw następnie w suchym i ciemnym miejscu na około 6 tygodni (do czasu, aż zauważysz, że ciecz w słoju nabrała jasnobrunatnego koloru).

  3. Następnie odcedź płyn, przelej go do dużej butelki, zamknij, a odsączone orzechy zasyp cukrem, po czym pozostaw na kolejne 2 tygodnie. Po tym czasie uzyskany syrop orzechowy połącz z wcześniej odsączonym i przelanym do butelki alkoholem.

  4. Przelej do 3-4 mniejszych butelek. Aby złagodzić nieco gorzki smak orzechówki, możesz dodać laskę cynamonu lub goździki.

  5. Orzechówka jest doskonałym lekarstwem na rozmaite dolegliwości żołądkowe, dlatego warto ją zawsze mieć pod ręką. Nalewka ta wzmacnia także organizm (w tym celu, profilaktycznie, możemy pić 10 kropli orzechówki dziennie przez około 4-5 tygodni).

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń