Do góry

Desery Przepis na:

Orzechowo- kokosowa Żyrafa

Orzechowo- kokosowa Żyrafa

Autor:

Przepisów i artykułów: 184 Ocena: 2451

Dodano:

Odsłon: 1399

Żyrafa, czyli babka marmurkowa pieczona w formie z kominem bardzo się wszystkim spodobała. Dzisiaj w wersji kokosowo-orzechowej z czekoladą.

Składniki

  • orzechowa warstwa:
  • 5 żółtek
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 50 ml mleka
  • 50 ml oleju
  • 100 g mąki
  • 50 g mielonych orzechów
  • 2 łyżki tartej czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • biała warstwa:
  • 5 białek
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 50 ml mleka
  • 50 ml oleju
  • 100 g mąki
  • 30 g mąki kokosowej
  • 30 g mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • dodatkowo:
  • kakao
  • tłuszcz do formy
  • kuwertura mleczna czekolada
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Powoli dodawać mleko na przemian z olejem i dalej ucierać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Wymieszać. Dodać mielone orzechy i tarta czekoladę i wymieszać do połączenia się składników.

  2. Biała warstwa: ubić białka ubić na sztywno. Dodać cukier, sól i cukier waniliowy. Powoli dodawać mleko z olejem na przemian. Na koniec dodać obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia. Wsypać kokoski i szybko zamieszać.

  3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę z kominem dobrze nasmarować tłuszczem. Obie masy podzielić na pół. Najpierw włożyć do formy warstwę orzechową. Posypać obficie kakao, najlepiej przez sitko, tak aby nie było widać ciasta. Na to ostrożnie wyłożyć połowę warstwy białej. Posypać kakao. Ponownie warstwę żółtą, na to kakao. Zakończyć warstą białą i już nie posypywać kakao.

  4. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 35- 40 minut w temperaturze 180 stopni. Najlepiej sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest już upieczone. Ciasto wystudzić w formie, wyjąć i polać kuwerturą roztopioną w kąpieli wodnej. Można posypać mielonymi orzechami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (21)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń