Desery Przepis na:
Orzechowy Snikers

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 183
Dodano: 10.02.2010
Odsłon: 21305
Składniki
- Biszkopt:
- jajka, 7 sztuk
- mąka, 5 łyżek
- kakao, 2 łyżki
- cukier(drobny), niecała szklanka
- proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Białka ubijamy na sztywno,wsypujemy cukier i dodajemy po kolei żółtka, na koniec do ciasta wsypujemy mąke(oczywiście z kakao i proszkiem do pieczenia) i mieszamy delikatnie ale już łyżką. Ciasto wylewamy na brytfanke( u mnie standardowa 25x30cm) pieczemy 30 min w temp. 170*c. po upieczeniu biszkopt przecinamy na pół, można obie części napączować (kilka łyżek likieru amaretto, o połowe mniej łyżek wody).
-
Następnym krokiem jest ugotowanie budyniu, oto składniki:5 żółtek, niecała szklanka cukru, jedno opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżka mąki ziemniaczanej i jedna łyżka budyniu waniliowego. Wszystki składniki mieszamy mozna dolać kilka łyżek mleka aby budyń lepiej było mieszać. Całość wlać do 1 i 1/2 szlkanki gotującego się mleka. Chwilę pogotować i budyń ostudzić.
-
Ciasto orzechowe: do 5 ubitych białek( które zostały nam z przygotowania budyniu) dodajemy 2 szklani orzechów włoskich drobno krojonych, 1 łyżke mąki ziemniaczanej i jedną łyzke cukru. Całosć mieszamy wylewamy na forme i pieczemy ok 15 min w temp. 180*.
-
Gdy mamy wszystkie części ciasta wystudzone zabieramy się do końcowego efektu mojego Snikersa. Wystudzony budyń łączymy z 1margaryną, masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy 2 łyżeczki kakao a do drugiej części dodajemy kilka kropel aromatu arakowego.
-
Ułożenie ciasta: biszkopt- masa jasna z aromatem- ciasto orzechowe- masa kakaowa- biszkopt.
-
Ja dodatkowo moje ciasto polałam polewą czekoladową i posypałam garścią orzechów. Wykonanie polewy (jest po prostu rewelcyjna): pół kostki margaryny, 1/4 szlk cukru, 3 łyżki kakao, 1/4 szlk mleka, kilka kropel aromatu migdałowego. Wszystkie składniki krótko gotujemy a po wystudzeniu polewamy ciasto
-
SMACZNEGO!!!!
Komentarze do przepisu (2)

ulao 10 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
bedzie pyszne.... ja robilam podobne tylko z wkladka kokosowa - pyszne :)ale mysle , ze trzeba dodac zeby biszkopt i ciasto orzechowe piec w formie wylozonej papierem bedzie latwiej wyjac upieczone juz ciasto z formy .
pozdr.
0 Kto głosował? | Odpowiedz

Zuzia77 10 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
To ciasto to marysieńka...jest rewelacyjne0 Kto głosował? | Odpowiedz