Do góry

Desery Przepis na:

Orzechowy Snikers

Orzechowy Snikers

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 203

Dodano:

Odsłon: 21704

Ciasto troche pracochłonne, ale warto spędzic każdą chwilę w kuchn dla tego niebiańskiego przysmaku.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy na sztywno,wsypujemy cukier i dodajemy po kolei żółtka, na koniec do ciasta wsypujemy mąke(oczywiście z kakao i proszkiem do pieczenia) i mieszamy delikatnie ale już łyżką. Ciasto wylewamy na brytfanke( u mnie standardowa 25x30cm) pieczemy 30 min w temp. 170*c. po upieczeniu biszkopt przecinamy na pół, można obie części napączować (kilka łyżek likieru amaretto, o połowe mniej łyżek wody).

  2. Następnym krokiem jest ugotowanie budyniu, oto składniki:5 żółtek, niecała szklanka cukru, jedno opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżka mąki ziemniaczanej i jedna łyżka budyniu waniliowego. Wszystki składniki mieszamy mozna dolać kilka łyżek mleka aby budyń lepiej było mieszać. Całość wlać do 1 i 1/2 szlkanki gotującego się mleka. Chwilę pogotować i budyń ostudzić.

  3. Ciasto orzechowe: do 5 ubitych białek( które zostały nam z przygotowania budyniu) dodajemy 2 szklani orzechów włoskich drobno krojonych, 1 łyżke mąki ziemniaczanej i jedną łyzke cukru. Całosć mieszamy wylewamy na forme i pieczemy ok 15 min w temp. 180*.

  4. Gdy mamy wszystkie części ciasta wystudzone zabieramy się do końcowego efektu mojego Snikersa. Wystudzony budyń łączymy z 1margaryną, masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy 2 łyżeczki kakao a do drugiej części dodajemy kilka kropel aromatu arakowego.

  5. Ułożenie ciasta: biszkopt- masa jasna z aromatem- ciasto orzechowe- masa kakaowa- biszkopt.

  6. Ja dodatkowo moje ciasto polałam polewą czekoladową i posypałam garścią orzechów. Wykonanie polewy (jest po prostu rewelcyjna): pół kostki margaryny, 1/4 szlk cukru, 3 łyżki kakao, 1/4 szlk mleka, kilka kropel aromatu migdałowego. Wszystkie składniki krótko gotujemy a po wystudzeniu polewamy ciasto

  7. SMACZNEGO!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ulao 10 lutego 2010 bedzie pyszne.... ja robilam podobne tylko z wkladka kokosowa - pyszne :)
ale mysle , ze trzeba dodac zeby biszkopt i ciasto orzechowe piec w formie wylozonej papierem bedzie latwiej wyjac upieczone juz ciasto z formy .
pozdr.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Zuzia77 10 lutego 2010 To ciasto to marysieńka...jest rewelacyjne

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń