Do góry

Przekąski Przepis na:

orzeszki z ciecierzycy

Przepis dnia 2012-04-30
orzeszki z ciecierzycy

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 802

Dodano:

Odsłon: 27638

zdrowsze i mniej kaloryczne niż "tradycyjne" orzeszki... Z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie. Dobra metoda na głoda.

Składniki

  • suszona ciecierzyca, 1 szkl
  • papryka w proszku słodka, do posypania
  • papryka ostra w proszku, do posypania
  • sól, do smaku
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. suszoną ciecierzycę namoczyć na minimum 4 godziny. w tym czaie spęcznieje.

  2. Odcedzić. Zagotować w garnku wodę. Wrzucić ciecierzycę i gotować przez około 45 minut

  3. gorącą ciecierzycę odcedzić, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać solą do smaku, posypać paprykami. Obtoczyć przyprawami.

  4. nagrzać piekarnik do 200 stopni. włożyć blachę z ciecierzycą i piec około 20 minut. smacznego

  5. przepis zaczerpnięty z programu Ewa gotuje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gocha01 21 sierpnia 2012 Uwielbiam ciecierzycę,a w takiej formie jeszcze jej nie jadłam,czas to zmienić:-)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kropunia 07 maja 2012 Uwielbiam przepisy z programu Ewy Wachowicz. I jestem pewna, ze to tez jest genialny pomysl na cos go chrupania.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

EWAM 07 maja 2012 Robiłam kilka razy. Na początku byłam pewna, że coś pomieszałam zrobiłam nie tak. Rozgotowałam lub trzymałam za długo w piekarniku. Niestety to nie to. Natomiast gotowana smakuje rodzinie bardzo.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 27 kwietnia 2012 Jestem ciekawa smaku i bardzo chętnie wypróbuję :-)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 27 kwietnia 2012 Z chęcią wypróbuję, bo w moim domu wszelkie formy orzeszków znikają błyskawicznie :) P.S. Śliczna miseczka :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń