Do góry

Przekąski Przepis na:

orzeszki z nadzieniem toffi

orzeszki z nadzieniem toffi

Autor: megii

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 300

Dodano: 16.04.2012

Odsłon: 54275

Pyszne, chrupiące i efektowne ciasteczka. Nie są za słodkie mimo nadzienia ponieważ ciasto z którego są zrobione nie jest słodkie. Niestety przepis tylko dla tych którzy posiadają foremkę do wypieku a raczej smażenia orzeszków (nie jest trudno taką dostać).

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie produkty wymieszać i zagnieść ciasto w kule. Kawałeczki odrywać wkładać do nagranej formy i obsmażać z obu stron na rumiano.

  2. Puszkę z mlekiem włożyć do garnka, zalać wodą i gotować 2 godz. Następnie jeszcze ciepłe mleko nakładać do połówek orzeszków i sklejać. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

maja73 17 kwietnia 2012 Foremki w urozmaiconych kształtach orzeszków, szyszek, muszelek i grzybków w jednej foremce /patelni/ można nabyc na allegro, sama ostatnio zaopatrzyłam się w taką foremkę. Wypieka się połowki ciasteczek i napełnia masą. Ja osobiście ucieram masło i do niego dodaję ugotowane mleko skondensowane, lub gotową masę krówkowa, oraz namoczone rodzynki i posiekane orzechy. Polecam!!!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nessie_s 17 kwietnia 2012 Koleżanka kiedyś to zrobiła pycha!Muszę formę od niej pożyczyć ;-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 17 kwietnia 2012 GLAZTER2007: a ja nie widziałam foremek na całe orzeszki. One chyba zawsze są na połówki, które wypełnia się masą i skleja (?)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

elik1 16 kwietnia 2012 Mam w swojej kuchni metalowe- pojedyńcze , jeszcze z czasów ZSRR , ale nigdy ich nie wykorzystałam z powodu braku przepisu :-(,...- Czy Ktoś może wie jak w nich się piecze? . Z góry dziękuję za pomoc :-)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

glazter2007 16 kwietnia 2012 Stare poczciwe orzeszki powracają do łask. Pracochłonne , ale naprawdę warto . Zwłaszcza teraz kiedy są formy dużo wygodniesze /kiedyś były foremki na połówkę orzeszka , pojedyńcze/ . Polecam .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

betkami 16 kwietnia 2012 Nadziewałam też bitą śmietaną albo gotowymi masami do tortów (tymi z torebek rozrabianych w mleku). Pychota :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Biedroneczka 16 kwietnia 2012 Ja się własnie zaopatrzyłam w foremki i brakowało mi tylko sprawdzonego przepisu. Dzięki!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 16 kwietnia 2012 Ja w sklepach nie widziałam, ale znalazłam sklep internetowy http://intersklepkielce.pl

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

megii 16 kwietnia 2012 ok megi to trzymam kciuki:) Miałam różne przepisy na ciasto ale ten się zawsze sprawdzał myślę że Ci się uda.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

megii 16 kwietnia 2012 kiedyś te foremki były bardziej urozmaicone, bo na jednej foremce były umieszczone kształty orzeszków, szyszek, muszelek i grzybków. A teraz są z samych orzeszków, przynajmniej ja innych nie znalazłam. Nie wiem czy można je dostać w sklepach, na pewno są na targach i bazarach, na stoiskach z blaszkami do ciast, stolnicami, wałkami i różnym tego typu asortymentem kuchennym. Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń