Do góry

Desery Przepis na:

Orzeźwiająca pianka ("Śnieżny puch")

Orzeźwiająca pianka (Śnieżny puch)

Autor:

Przepisów i artykułów: 239 Ocena: 3007

Dodano:

Odsłon: 1768

Po małej przerwie wracam z nową dawką pomysłów i inspiracji. Dzisiaj zapraszam na przepyszny, a przede wszystkim orzeźwiający deser, w sam raz na te upalne dni lata. Jest to moja mała modyfikacja krążącego i robiącego furorę w internecie ciasta pod nazwą "Śnieżny puch". Jeśli lubicie zimne, lekkie ciasta z galaretką w roli głównej to trafiliście idealnie. A więc do dzieła. :)

Składniki

  • BISZKOPT CIENKI
  • Jajka 4 szt.
  • Mąka pszenna 2/3 szklanki
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Cukier 2/3 szklanki
  • MASA ŚMIETANOWA
  • Twaróg z wiaderka ok. 1 kg
  • Galaretki agrestowe 2 szt.
  • Cukier puder 3 łyżki
  • Cukier waniliowy 1 paczka
  • Śmietanka kremówka 30% 330 ml.
  • Śmietan fiks 1 szt.
  • DODATKI
  • Wiórki kokosowe 60 g
  • Masło 30 g.
  • Cukier 2 łyżki
  • Dżem malinowy
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. BISZKOPT

    Białka ubijać na sztywną pianę, po chwili dodać cukier i żółtka, dalej ubijać.
    Do ubitych jajek dodać przesianą przez sitko mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia, delikatnie ale dokładnie wymieszać.
    Biszkopt piec w temp. 160-180 stopni przez ok. 20 min.

    Gotowe ciasto zostawić do wystudzenia. Gdy jest wysoki można przekroić na dwie części i posmarować dżemem malinowym. Następnie nasączyć sokiem wyciśniętym z cytryny, wymieszanym z wodą (proporcja 1:1).


    MASA ŚMIETANOWA

    Galaretki dokładnie rozpuścić w 1/2 litra wrzątku i odstawić do wystudzenia.

    Następnie w garnuszku rozpuścić masło, dodać wiórki kokosowe i cukier. Całość smażyć do zarumienienia. Również zostawić do wystudzenia.

    Śmietanę ubijać (początkowo na mniejszych obrotach, później zwiększyć), po chwili dodać cukier puder i cukier waniliowy oraz śmietan fiks. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać porcjami twaróg. Na sam koniec wlać tężejącą galaretkę i delikatnie wymieszać.


    Gotową masę wlać na wcześniej przygotowany biszkopt, posypać zimnymi, pokruszonymi wiórkami kokosowymi.

    Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.



  2. Smacznego :)

  3. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń