Do góry

Desery Przepis na:

Owocowy sernik zebra

Przepis dnia 2019-07-14
Owocowy sernik zebra

Autor:

Przepisów i artykułów: 187 Ocena: 2521

Dodano:

Odsłon: 259

Owocowy serniczek zebra to dwukolorowy sernik z dodatkiem sezonowych owoców. Mięciutki, wilgotny i cudownie pastelowy. Owoce warto przetrzeć przez sitko, żeby nie było drobnych pestek.

Składniki

  • na kruche ciasto:
  • 200 g mąki
  • 125 g masła
  • 60 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • na masę serową:
  • 1 kg serka z wiaderka, albo niemieckiego Quarku
  • 100 g masła miękkiego
  • 150 g cukru
  • 5 jajek
  • 2+ 2 łyżki skrobi
  • 200 g jagód np. maliny, porzeczka, owoce leśne, truskawka
  • tłuszcz do formy, odrobina mąki
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Składniki na kruche ciasto wsypać do miski i zagnieść mikserem na kruszonkę. Następnie posypać ręce lekko mąką i dość szybko zagnieść na kruche ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny

  2. Owoce przetrzeć przez sitko, żeby nie było pesteczek. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na powierzchni posypanej mąką. Lub między dwoma kawałkami folii spożywczej. Foremkę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem. ( Ja zawsze wykładam spod papierem, a brzegi smaruję tłuszczem). Wyłożyć ciastem foremkę i uformować dość wysoki brzeżek.

  3. 100 g masła utrzeć z cukrem na puch. Dodawać pojedynczo jajka, ciągle ucierając. Następnie dodać serek i dwie łyżki skrobi. Wymieszać. Jedną trzecią masy przełożyć do miseczki, dodać 2 łyżki skrobi i zmiksowane owoce, wymieszać.

  4. Na środek ciasta wlać 3 łyżki masy serowej, następnie 2 łyżki masy owocowej. Powtarzać, aż do wyczerpania składników. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Ostudzić przez ok. 3 godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń