Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ozdobne pierniczki"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 655
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 87
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 655
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 87
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Składniki
Masło pokrój w małe kawałki, dodaj do niego przesianą mąkę, cukier puder, miód, rum (lub aromat rumowy), sodę, przyprawy oraz jajko. Wymieszaj i dobrze ugnieć (ciasto będzie dosyć twarde). Odłóż je na dwa dni w chłodne miejsce.
Po dwóch dniach rozwałkuj ciasto na placek o grubości 3-4 mm. Wykrój serduszka, gwiazdki albo inne kształty.
Poukładaj je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180o C i piecz przez ok. 16-20 min. Po upieczeniu odczekaj chwilę aż pierniczki trochę przestygną, a potem przełóż je na metalową kratkę.
Przygotuj polewę. Cukier utrzyj blenderem lub mikserem z białkiem i sokiem z cytryny, aby powstała gładka, błyszcząca polewa. Napełnij nią szprycę z cienką końcówką lub mały papierowy rożek i udekoruj pierniczki.
Czas przygotowania (bez czasu oczekiwania): 110 minut Sztuka: 37 kilokalorieŹródło: Świat i Ludzie