Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 655
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 87
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 655
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 87
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Składniki
Drożdże utrzyj z łyżką cukru, dodaj ciepłe mleko i kilka łyżek mąki. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 20 min.
Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem, a z białek ze szczyptą soli ubij pianę. Połącz jajka z zaczynem. Mąkę przesiej i powoli dodawaj do masy. Wyrób sprężyste ciasto.
Dodaj masło, oliwę, spirytus i zapach rumowy. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Odrywaj kawałki ciasta wielkości jajka, delikatnie rozpłaszczaj i układaj na środku pół łyżeczki ulubionej konfitury, zalepiaj i formuj lekko spłaszczone kulki.
Smaż z obydwu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Żeby olej się nie przypalał, dodaj do niego plaster surowego ziemniaka.
Gotowe pączki oprósz cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Czas przygotowania: 90 minut 285 kcal/1 sztukaŹródło: Tele Tydzień