Do góry

Desery Przepis na:

Pączki, pączusie, ,,,,,

Pączki, pączusie, ,,,,,

Autor: rodzinka500

Przepisów i artykułów: 57 Ocena: 619

Dodano: 16.01.2013

Odsłon: 17676

zawsze mnie przerażało wyrabianie ciasta drożdżowego , a tu raz dwa i gotowe,,,,

Składniki

  • olej, 1/4 szkl.
  • cukier, 1/4 szkl.
  • drożdże świeże, 5 dag
  • jajka, 2 szt.
  • cukier waniliowy, 2 łyżeczki
  • szczypta soli
  • ziemniaki ugotowane, 0,50 kg
  • Mąka pszenna, 0,50 kg
  • marmolada, powidła
  • olej do smażenia
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Gotujemy ziemniaki , przecieramy przez praskę .

  2. Do miski wlewamy olej, cukier , rozkruszone drożdże , cukier waniliowy, sól dokładnie rozcieramy widelcem.Dodajemy też 2 roztrzepane jajka.Do masy dodajemy zmielone ziemniaki , przesianą mąkę , wyrabiamy wszystko na jednolite elastyczne ciasto.Z ciasta formujemy małe pączki , przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

  3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pączki. Gorące pączki nadziewamy marmoladą , powidłami lub obsypujemy cukrem pudrem.Z tej porcji ciasta wyszło mi 26 pączków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 17 stycznia 2013 Pączusie wyglądają bardzo apetycznie, ale przyznam, że pierwszy raz spotykam się z takimi pączkami drożdżowymi, do których dodaje się gotowane ziemniaki. Dam do ulubionych i z ciekawości wypróbuję. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń