Przekąski Przepis na:
Pączki z piekarnika

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 301
Dodano: 07.02.2013
Odsłon: 11718
Składniki
- mąka, 1/2 kg
- cukier, 1/2 szklanki
- masło, 12 i 1/2 dkg
- mleko, 1 szklanka
- żółtka, 6 szt
- drożdże, 5 dkg
- cukier waniliowy, 1 szt
- spirytus lub wódka, 1 łyżka
- otarta skórka z jednej cytryny
- szczypta soli
- konfitura lub dżem
- cukier puder do posypania
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Drożdże zasypać w garnuszku czubatą łyżką cukru, rozetrzeć, odstawić. Zaczną się rozpuszczać.
-
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać przez sito, dodać do masy żółtkowej. Mleko podgrzać (powinno być dosyć ciepłe). Część mleka dodać do drożdży, zamieszać, wlać do żółtek z mąką, posolić.
-
Wyrabiać ciasto, dodając resztę mleka, spirytus i otartą skórkę z cytryny. Gdy ciasto odchodzi od miski, wlać roztopione ciepłe masło. Ponownie wyrobić. Ciasto powinno być luźne. Wyrobione przykryć czystą ścierką i odstawić do wyrośnięcia.
-
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Rozwałkować na grubość 1-1,5 cm. Wycinać szklanką krążki. Każdy krążek lekko rozpłaszczyć dłonią, nakładać konfiturę, przykryć drugim krążkiem, ścisnąć / zlepić brzegi. Ukształtowane pączki odłożyć do ponownego wyrośnięcia, przykryte czystą ścierką.
-
Pączki poukładać na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 170 stopni przez 20 minut. Pierwsze 10 minut z grzałką dolną a następne 10 minut tylko grzałką górną. Przed włączeniem górnej grzałki posmarować pączki białkiem z jajek.
Komentarze do przepisu (0)