Do góry

Desery Przepis na:

Palmiery

Palmiery

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 38

Dodano:

Odsłon: 17156

Bardzo proste a przy tym bardzo smaczne.

Składniki

  • gotowe ciasto francuskie,, 275 g
  • cukier kryształ,, kilka łyzek
  • miód płynny,, kilka łyzek
  • cynamon lub wiórki kokosowe lub migdały tarte, kilka łyżek
> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Warto zacząć od włączenia piekarnika. Na stolnicę wysypujemy cukier, tak aby równo ją pokrył. Na tak wysypany cukier rozkładamy gotowe ciasto francuskie w ten sposób, że na górze mamy papier , w który ciasto było zawinięte. Ja używam schłodzonego ciasta z Biedronki. Następnie dociskami dłońmi ciasto do stolnicy aby w jego spodnią część wbił się cukier. Można też potraktować ciasto wałkiem.

  2. Ściągamy z wierzchu ciasta papier. Na wierzch lejemy cienką stróżką miód i posypujemy opcjonalnie cynamonem, lub wiórkami, lub płatkami migdałowymi, lub tym co lubimy np. orzechami mielonymi.

  3. Teraz całość zawijamy dość luźno w rulon i kroimy w cienkie plasterki, takie około 5-8 mm. Następnie układamy plasterki na wyłożonej pergaminem blasze i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor ok. 12-14 minut w temp. 180 stopni. Podaję temperaturę i czas według mojego piekarnika - elektryczny z termoobiegiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń