Do góry

Przekąski Przepis na:

Paluchy drożdżowe

Przepis dnia 2014-01-20
Paluchy drożdżowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1605

Dodano:

Odsłon: 10937

Nie ma dobrej imprezy bez pysznych przekąsek. Jedną z najpopularniejszych są paluszki. Zamiast kupować gotowe w markecie warto poświęcić czas i przygotować własne, które są równie apetyczne oraz chrupiące.

Składniki

  • 1/2 kostki drożdży albo opakowanie drożdży instant
  • szklanka ciepłego mleka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2kg mąki + szczypta do podsypania
  • jajko, 1 sztuka
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • sól, mak lub sezam (dodatki)
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże zalewamy ciepłym (nie gorącym!) mlekiem i dodajemy cukier. Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na chwilę. Po ok. 15-20 min. do zaczynu dodajemy jajko, oliwę z oliwek, sól. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie elastyczne. Musimy pamiętać, aby było miękkie, więc mąkę podsypujemy bardzo ostrożnie. Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

  2. Po upływie pół godziny ciasto ponownie wyrabiamy i formujemy z niego bardzo cienkie paluszki (wałeczki muszą być jak najcieńsze, gdyż urosną podczas pieczenia). Z wierzchu smarujemy je oliwą albo białkiem i posypujemy wybranym dodatkiem. Wsadzamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 220° na około 5 minut.

  3. Drożdżowe paluchy świetnie smakują zarówno same, jak i z różnorodnymi dipami.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń