Do góry

Przekąski Przepis na:

Paluchy drożdżowe z dipami

Paluchy drożdżowe z dipami

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 236

Dodano:

Odsłon: 2487

Smaczna przekąska na dowolną imprezę lub np. dla kibica przed telewizorem. Paluchy są świetną alternatywą dla zwykłych kanapek.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • mąka 1 szklanka
  • drożdże 3 g
  • olej 1 łyżka
  • cukier 2 łyżeczki
  • sól drobna 1 łyżka , sól gruboziarnista 1 łyżka i ziarna czarnuszki 1 łyżka
  • woda 1/2 szklanki
  • Składniki na dip:
  • ser typu feta 1/2 kostki
  • jogurt naturalny 400g
  • 2 ząbki czosnku
  • koper drobno pokrojony ilość wg. uznania
  • papryka chilli w proszku szczypta
  • papryka słodka w proszku 1 łyżeczka
  • kurkuma 1/2 łyżeczki
  • sól i pieprz do smaku
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier, sól drobnoziarnistą, olej i przelewamy do mąki. Wszystko dokładnie wyrabiamy i pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 20-30 minut.
    W tym czasie możemy się zabrać za przygotowanie dipów.

  2. Ser łączymy z jogurtem, możemy to zrobić ręcznie lub za pomocą miksera. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Tak przygotowaną bazę pod sos dzielimy na pół.
    Do jednej części dodajemy drobno pokrojony koperek i mieszamy.
    Do drugiej części dodajemy paprykę chilli, paprykę słodką, kurkumę i wszystko mieszamy.
    W ten sposób mamy przygotowane dwa dipy, które możemy jeszcze doprawić solą i pieprzem.

  3. Po wyrośnięciu ciasta, wyrabiamy je jeszcze przez chwilę, dzielimy na 2 części. Każdą część rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 0,5 cm. Jedną stronę placka oprószamy solą gruboziarnistą. Przewracamy placek i drugą stroną oprószamy ziarnami czarnuszki. Aby ziarna dobrze się trzymały, ugniatamy je za pomocą wałka.

  4. Tak przygotowany placek, kroimy na paski o szerokości około 2 cm.

  5. Każdy pasek skręcamy wokół własnej osi i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Idealnie byłoby pozostawić je jeszcze na chwilę oby nieco wyrosły. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15 minut.

  6. Po upieczeniu paluchy studzimy i podajemy z dipami.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 21 stycznia Super paluchy, z tymi dipami musi smakować świetnie :) Pyszny przepis :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń