Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna przekąska na dowolną imprezę lub np. dla kibica przed telewizorem. Paluchy są świetną alternatywą dla zwykłych kanapek.
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 31
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 31
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 31
Znakomity pomysł na bezglutenowy chleb, który przygotujesz w mniej niż 10 min...
Odsłon: 19646
Klasyczna, domowa pizza z pieczarkami – prosta w przygotowaniu, a zawsze pysz...
Odsłon: 216
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 31
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 31
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 31
Znakomity pomysł na bezglutenowy chleb, który przygotujesz w mniej niż 10 min...
Odsłon: 19646
Klasyczna, domowa pizza z pieczarkami – prosta w przygotowaniu, a zawsze pysz...
Odsłon: 216
Składniki
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier, sól drobnoziarnistą, olej i przelewamy do mąki. Wszystko dokładnie wyrabiamy i pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 20-30 minut. W tym czasie możemy się zabrać za przygotowanie dipów.
Ser łączymy z jogurtem, możemy to zrobić ręcznie lub za pomocą miksera. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Tak przygotowaną bazę pod sos dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy drobno pokrojony koperek i mieszamy. Do drugiej części dodajemy paprykę chilli, paprykę słodką, kurkumę i wszystko mieszamy. W ten sposób mamy przygotowane dwa dipy, które możemy jeszcze doprawić solą i pieprzem.
Po wyrośnięciu ciasta, wyrabiamy je jeszcze przez chwilę, dzielimy na 2 części. Każdą część rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 0,5 cm. Jedną stronę placka oprószamy solą gruboziarnistą. Przewracamy placek i drugą stroną oprószamy ziarnami czarnuszki. Aby ziarna dobrze się trzymały, ugniatamy je za pomocą wałka.
Tak przygotowany placek, kroimy na paski o szerokości około 2 cm.
Każdy pasek skręcamy wokół własnej osi i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Idealnie byłoby pozostawić je jeszcze na chwilę oby nieco wyrosły. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15 minut.
Po upieczeniu paluchy studzimy i podajemy z dipami. Smacznego.