Do góry

Przekąski Przepis na:

Paluchy pizzowe

Paluchy pizzowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 3042

Dodano:

Odsłon: 711

znakomita przekąska, pyszna na ciepło z dodatkiem sosu czosnkowego

Składniki

  • ciasto: mąka 3 szkl
  • drożdże 6 dag
  • olej 3 łyżki
  • sól i cukier po 1 łyżeczce
  • farsz: mięso mielone 70-80 dag
  • papryka 1 szt
  • cebula 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • olej
  • ser żółty tarty 3 łyzki
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżki
  • oregano
  • sól, pieprz
  • jajka 2 szt
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. składniki na ciasto wsypać do miski, dodać 1 jajko oraz 1 1/4 szkl ciepłej wody, wyrobić, odstawić do wyrośnięcia, ja do ciasta dodaję też łyżeczkę oregano,
    2. na oleju poddusić posiekaną cebulę i czosnek, dodać mięso, podsmażyć, dodać pokrojoną drobno paprykę oraz koncentrat pomidorowy, doprawić, podlać wodą, dusić do miękkości, doprawić finalnie, zdjąć z ognia, przestudzić, dodać tarty ser, wymieszać,
    3. ciasto rozwałkować na grubość ok 3-4 mm, nakładać farsz, zlepiać paluchy, ułożyć na blasze, posmarować roztrzepanym jajkiem, piec ok 20-25 min w 180 st, ja dodaje na ciepło z sosem czosnkowym,




    smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń