Do góry

Przekąski Przepis na:

Paluchy włoskie

Paluchy włoskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 207 Ocena: 4512

Dodano:

Odsłon: 4809

Chrupiące paluchy z ciasta drożdżowego. Można je jeść i na ciepło, i na zimno.

Składniki

  • Drożdże 30 gram
  • Woda ciepła 150 ml
  • Olej 2 łyżki
  • Mąka pszenna 500 gram
  • Jajko 1 szt.
  • Sól 1/2 łyżeczki
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Dowolne przyprawy - do posypania
  • Odrobina mleka - do posmarowania paluchów
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do miski wlewamy ciepłą wodę, olej oraz wsypujemy rozkruszone drożdże, cukier i sól. Całość mieszamy, aby sypkie składniki rozpuściły się. Przykrywamy miskę ścierką i odstawiamy ją w ciepłe miejsce na 20 minut.

  2. Po tym czasie do rozczynu drożdżowego wsypujemy mąkę i wbijamy jajko. Wszystko zarabiamy na ciasto i ponownie odstawiamy je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 minut.

  3. . Z ciasta formujemy cienkie paluszki o długości ok. 20 cm. Za pomocą pędzelka smarujemy je mlekiem i posypujemy ulubionymi przyprawami/dodatkami (np. papryka słodka mielona, sezam, sól morska, zioła prowansalskie, mak, etc.).

  4. Paluchy układamy na blachę, która jest wyłożona papierem do pieczenia (między paluchami najlepiej robić odstępy, bo ciasto będzie rosło w czasie pieczenia). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 20-25 minut do zarumienienia (czas pieczenia zależy od grubości paluchów).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń