Do góry

Dodatki Przepis na:

Pan Rustico - chleb hiszpański

Pan Rustico - chleb hiszpański

Autor:

Przepisów i artykułów: 39 Ocena: 532

Dodano:

Odsłon: 1693

Chodź chleb jest czasochłonny to warto poświęcić mu chwilę ;) Wynagrodzi to nam wyśmienitym smakiem, chrupiącą skórką i delikatnym wnętrzem :)

Składniki

  • STARTER: 150 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 26 g świeżych drożdży ( 7 g suchych)
  • 125 g mąki pszennej chlebowej (typ 650)
  • CIASTO WŁAŚCIWE: 200 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 9 g świeżych drożdży ( ok. 4 g suchych)
  • 225 g mąki pszennej chlebowej + do podsypywania
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Pozostawić w ciepłym miejscu około 10 minut. Wymieszać z mąką, uzyskując konsystencję gęstej pasty. Przykryć folią i zostawić w temp. pokojowej na 24 godziny.

  2. Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Odstawić na 10 minut. Mąki wymieszać z solą, starterem, rozpuszczonymi drożdżami oraz oliwą. Mieszać łyżką do osiągnięcia lepkiego ciasta. Przenieść na stolnice

  3. i zagniatać przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie (rozciągać ciasto i składać z powrotem do siebie). Nie podsypywać zbyt dużo mąki, żeby ciasto nie zrobiło się za suche. Gotowe przełożyć do naoliwionej miski i odstawić na min. 1 godzinę do wyrośnięcia (podwojenia objętości)

  4. Blachę wysypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia.
    Ciasto przełożyć na blachę. Rozciągnąć na ok. 30 cm długości złożyć na pół – czynność dwukrotnie powtórzyć. Uformować bochenek i naciąć go kilkakrotnie ostrym nożem. Posypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce na 45-60 minut (powinien dobrze wyrosnąć).
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni. Piec ok. 20-25 minut, aż się zarumieni, a spód będzie wydawał głuchy odgłos.

  5. Studzić na kratce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń