Do góry

Desery Przepis na:

Panna Cotta

Panna Cotta

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 584

Dodano:

Odsłon: 657

Nie wiem dlaczego broniłam się przed tym deserem. Jest tak prosty do przygotowania, że nawet dziecko sobie z nim poradzi. Jest pyszny i można podać go z ulubionym dodatkiem, u mnie dziś są to jagody w cukrze ze słoika. Oj jakie to smaczne.

Składniki

  • 250 ml śmietany 30 - 36 % ( u mnie to 31 % )
  • 250 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonej wanilii ( możecie użyć laski wanilii przekrojonej i z wydrążonymi ziarenkami )
  • 4 listki żelatyny
  • dodatkowo :
  • jagody ze słoika
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. W jednym rondelku namoczyć w zimnej wodzie żelatynę.
    Do drugiego wlać mleko i śmietankę, dodać cukier i wanilię.
    Podgrzewać na niewielkim ogniu i mieszać aż cukier się rozpuści.
    Należy uważać aby się nie zagotowało.
    Potem odcisnąć żelatynę z wody, podgrzać ją do rozpuszczenia i wlać do rondelka ze śmietanką.
    Wymieszać i rozlać do szklaneczek lub foremek ( ja miałam takie ze zdejmowanym wieczkiem i denkiem ).
    Jeśli nie macie takich to naczynia do których wlejecie płyn zakryjcie folią spożywczą.
    Gdyby pojawił się kożuszek po prostu należy go delikatnie zdjąć i zakryć naczynka.
    Naczynka z panna cottą wstawić do lodówki najlepiej na całą noc albo na kilka godzin.
    Potem delikatnie wyjąć panna cotty na talerzyk i podać z jagodami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń