Do góry

Desery Przepis na:

Panna cotta z białą czekoladą i sosem ajerkoniakowym

Panna cotta z białą czekoladą i sosem ajerkoniakowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 632 Ocena: 9149

Dodano:

Odsłon: 2241

od jakiegoś czasu przymierzałam się do zrobienia tego wychwalanego przez wszystkich deseru ... zrobiłam i ... jestem pod wrażeniem :-). Zamiast najcześciej stosowanego musu owocowego podałam ją z sosem ajerkoniakowym. Chociaż wyszła mi może niezbyt ciekawie, bo trochę się "rozjechała" na talerzu :-) smakuje OBŁEDNIE :-)

Składniki

5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Deser przygotowujemy dzień wcześniej, wtedy jest pewność, że dobrze się zetnie :-). Śmietankę, mleko i cukier podgrzewamy. Dokładamy czekoladę połamaną w kosteczki i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy z panika. W tym czasie rozpuszczamy żelatynę i jeszcze ciepłą dodajemy do śmietanki, mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Śmietanowo-czekoladową mieszankę nalezy studzić najlepiej w misce z zimną wodą, mieszając. Kiedy zaczyna się delikatnie ścinać, przelewamy zawartość do 6 małych salaterek, kokilek lub kieliszków i wstawiamy do lodówki na 4 godz., a najlepiej na noc.

  2. Sos: Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym. W tym czasie na parze ubijamy żółtka z cukrem pudrem, do uzyskania jasnej, puszystej masy. Cały czas ubijając wlewamy gorące mleko i ajerkoniak. Na koniec zagęścić mąką rozrobioną w malutkiej ilości zimnego mleka. Chwilę gotować aż krem zgęstnieje. Lekko przestudzić.

  3. Foremki z panna cottą przed wyłożeniem należy na chwilkę zanużyć w gorącej wodzie, przełożyć na talerzyk i polać sosem. Smacznego :-) P.S. Przepis na panna cottę pochodzi z bloga Moje Wypieki, a na sos ajerkoniakowy z blogu Mirabelki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

sereberko80 15 stycznia 2013 Maudie, jest naprawde pyszna, też bylam zaskoczona :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 15 stycznia 2013 Takiej wersji jeszcze nie jadłam i muszę spróbować.Wygląda pysznie,pozdrawiam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń