Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Panna cotta z pistacjami"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 676
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 44
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 676
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 44
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Składniki
Żelatynę zalej niewielką ilością wrzącej wody. Mieszaj tak długo aż się rozpuści. Do rondelka wlej śmietankę kremówkę i mleko, dodaj cukier oraz cukier wanilinowy. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Gdy całość zacznie wrzeć, wlej amaretto oraz wino, a gdy ponownie zacznie wrzeć, zestaw z ognia i wystudź.
Wystudzoną żelatynę wlej do garnka z mlekiem, wymieszaj trzepaczką. Podłużną foremkę wysmaruj masłem. Wlej przygotowaną masę i wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Mrożone owoce rozmroź. Świeże truskawki lub maliny umyj. Owoce zmiksuj blenderem na mus. Dopraw do smaku cukrem. Pistacje drobno posiekaj.
Tuż przed podaniem deser przełóż na talerz lub paterę. Formę z deserem zanurz na ok. 2 sekundy w gorącej wodzie, a następnie odwróć formę o 180 stopni wprost na talerz. Polej przygotowanym sosem, posyp posiekanymi pistacjami i udekoruj borówkami.
(bez czasu oczekiwania): 40 min, porcja: 360 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie