Do góry

Desery Przepis na:

Panna cotta z sosem malinowym

Panna cotta z sosem malinowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 1226

Dodano:

Odsłon: 1261

Delikatny, rozpływający się w ustach deser śmietankowy z lekkim, malinowym akcentem.

Składniki

  • Śmietana 30 % - 150 ml
  • Mleko - 100 ml oraz 2 łyżki
  • Cukier - 2 łyżki
  • Wanilia - ziarenka z 1/4 laski (opcjonalnie)
  • Sos malinowy:
  • Maliny świeże lub mrożone - kilkanaście sztuk
  • Woda - 2 łyżki
  • Cukier - 2 łyżeczki
  • Dekoracja:
  • Liście mięty lub melisy
  • Maliny
1-2 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Żelatynę zalać dwiema łyżkami zimnego mleka i odstawić do spęcznienia.

  2. Śmietanę zagotować z mlekiem, cukrem i wanilią, od czasu do czasu mieszając, a po zagotowaniu zdjąć z ognia. Przełożyć żelatynę do gorącej śmietany z mlekiem i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.

  3. Gorącą masę przelać do małych filiżanek, najlepiej z cienkiego szkła lub plastiku. Odstawić masę do wystudzenia, a następnie umieścić w lodówce do stężenia.

  4. Sos malinowy:
    Maliny umieścić w rondelku z wodą i cukrem, gotować przez kilka minut na niewielkim ogniu, mieszając. Zdjąć rondelek z ognia i przecedzić sos na sitku, aby pozbyć się pestek.

  5. Filiżanki ze stężałą panna cottą umieścić na kilka sekund w gorącej wodzie, a następnie szybko obrócić na talerzyku dnem do góry, aby wyjąć deser.

  6. Polać panna cottę wystudzonym sosem malinowym, udekorować liśćmi mięty lub melisy i malinami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń