Do góry

Przetwory Przepis na:

Papierówki z migdałami i rodzynkami

Papierówki z migdałami i rodzynkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 113 Ocena: 430

Dodano:

Odsłon: 1511

Jako, że sezon na przetwory trwa to nie czekam z wpisem bo może ktoś się skusi na zrobienie takiego dżemu bo jest smaczny. Jak mi sie uda zdobyć jeszcze papieróweczki to na pewno zrobię jeszcze kilka słoiczków.

Składniki

  • 800 g papierówek ( po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych )
  • 3/4 szk płatków migdałowych
  • 1 szk rodzynek
  • 200 g brązowego cukru ( użyłam w kostkach )
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Papierówki po umyciu, obraniu i usunięciu gniazd nasiennych pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do szerokiego rondla. Dusić je aż lekko się rozpadną a potem dodać migdały i chwilę dusić od czasu do czasu mieszając. Po około pięciu minutach dodać cukier i mieszać aż się rozpuści a następnie dodać rodzynki i dusić całość 5 minut. Gorącym dżemem napełnić słoiczki ( u mnie 3 słoiczki takie na dżem ), szybko zakręcić i zostawić do wystudzenia. Przechowywać w zimnym miejscu. Gdy dżemy mają być na zimę pasteryzować słoiki przez 5 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń