Do góry

Przekąski Przepis na:

Papryka faszerowana serem feta

Papryka faszerowana serem feta

Autor:

Przepisów i artykułów: 830 Ocena: 16025

Dodano:

Odsłon: 13392

Połączenie pieczonej papryki z serem feta... dla nas rewelacyjny duet . Smak podkreślony bazylią. Świetna przystawka na zimno.

Składniki

  • 8 papryk kolorowych
  • pomidorki koktajlowe
  • 300 g sera feta
  • bazylia suszona
  • listki świeżej bazylii
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • gałazka koperku
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ser feta rozkruszyłem do miski, dodałem drobniutko pokrojoną cebulę. Czosnek przecisnąłem przez praskę wprost do sera. Dodałem suszoną bazylię i oliwę oraz świeżo zmielony pieprz.
    Paprykę oczyściłem, przekroiłem wzdłuż na połówki, ułożyłem na blasze , na folii aluminiowej, polałem olejem, wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 250 stopniu C z termoobiegiem. Zapiekałem do czasu, aż skórka zaczęła odchodzić ( ok. 30 minut ).

  2. Gorącą paprykę ze skórką włożyłem do torebki, aby odparowała. Zdjąłem skórkę tak, aby nie uszkodzić miąższu papryki. Ser rozłożyłem na połówkach papryki, zwinąłem w rulon. Pomidory po umyciu przekroiłem na ćwiartki, ułożyłem na zewnętrznej stronie roladek. Wstawiłem ponownie ponownie do gorącego piekarnika, aby ser „nabrał” temperatury , a pomidory zmiękły. Przed podaniem ozdobiłem listkami bazylii. Paprykę lekko posoliłem
    ( można pominąć bowiem ser feta jest sam w sobie słony).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń