Do góry

Przetwory Przepis na:

Papryka kiszona pasteryzowana

Papryka kiszona pasteryzowana

Autor: ErJot

Przepisów i artykułów: 165 Ocena: 734

Dodano: 08.12.2017

Odsłon: 294

Paprykę kiszoną możemy przygotować o każdej porze roku i wykorzystać od razu. Natomiast w "sezonie paprykowym" można paprykę zakisić a następnie zapasteryzować co zabezpieczy ją przed psuciem.

Składniki

  • papryka 2 kg
  • chrzan 1 szt
  • czosnek 8 ząbków
  • koper 8 gałązek
  • woda 1 l
  • sól 1,5 łyżki
1-2 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wodę zagotowujemy z solą i odstawiamy by lekko przestygła. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy na ćwiartki lub ósemki. W słoikach układamy paprykę tak jak ogórki kiszone a oprócz papryki:kawałek chrzanu, po 2 ząbki czosnku, po dwie gałązki kopru /użyłam świeżych łodyg ale mogą być suche baldachimy/. Słoiki napełniamy wodą z solą - papryka powinna być pod zalewą a w słoiku powinno być ok. 0,5 - 1 cm wolnej przestrzeni od góry. Słoiki lekko zakręcamy i odstawiamy na 5-7 dni. W tym czasie jeśli papryka będzie wystawać z nad wody musimy ją przycisnąć np. łyżką , możemy też ewentualnie dolać trochę zalewy. Kiedy już przestanie fermentować słoiki pasteryzujemy ok. 5 min. - by przerwać proces kiszenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 29 maja Zostawiam kciuk ale przepis zabieram. Coś nowego na zimę w spiżarni. :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń