Do góry

Przetwory Przepis na:

Papryka konserwowa

Papryka konserwowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 397 Ocena: 11577

Dodano:

Odsłon: 5214

Wrzesień to idealna pora na zrobienie domowej papryki konserwowej. Papryka z tego przepisu to dla mnie ideał, w smaku taka słodko - kwaśna, twarda i co najważniejsze nie odchodzi od niej skórka. Polecam wszystkim miłośnikom papryki, żeby koniecznie wypróbowali ten przepis, na pewno się nie zawiodą.

Składniki

  • 3-4 kg papryki
  • 2 ząbki czosnku (do każdego słoika 450ml)
  • 3 ziarna ziela angielskiego (do każdego słoika 450ml)
  • kilka ziaren pierzu (do każdego słoika 450ml)
  • Zalewa:
  • 9 szklanek wody
  • 1 1/2 szklanki octu
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w ćwiartki jeśli jest mała, a jak jest duża to te ćwiartki kroimy jeszcze na pół.

  2. Tak przygotowaną paprykę układamy ciasno w wyparzonych słoikach.

  3. Do każdego słoika wkładamy czosnek, ziele angielskie i pieprz.

  4. Składniki zalewy gotujemy i gorącą zalewamy paprykę.

  5. Zakręcamy i pasteryzujemy ją około 10 minut od zagotowania wody. Po ugotowaniu paprykę odwracamy do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego !!!

  6. ;-D

  7. ;-)))

  8. ;-DX

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń