Do góry

Dania główne Przepis na:

Papryka nadziewana mięsem mielonym i ryżem

Papryka nadziewana mięsem mielonym i ryżem

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 653

Dodano:

Odsłon: 16409

Papryka nadziewana mięsem mielonym i ryżem

Składniki

  • Papryka 3-4 szt
  • mięso mielone 350 g
  • ryż ugotowany na sypko
  • cebula, pieprz, sól, papryka słodka i ostra do smaku
  • pieczarki 3-4 szt (większych pieczarek)
  • pomidory w puszcze, bazylia, oregano, tymianek, 1-2 łyżki oleju
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Obraną cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju razem z pokrojonymi drobno (lub startymi na tarce) pieczarkami (wcześniej oczyszczone), i mięsem mielonym. Jedną paprykę pokroiłam w kostkę i dodałam do mięsa.

  2. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos na bazie pomidorów z puszki i ziół. Można użyć gotowego sosu pomidorowego lub skorzystać ze świeżych pomidorów, jeśli są dostępne w sezonie. Dodajemy na sypko ugotowany ryż, mieszamy.

  3. Umyte papryki należy przekroić tak, aby zostały "kapelusze". Usuwamy gniazdka z nasionami. Sos pomidorowy łączymy z mięsem, pieczarkami i tak wymieszany farsz nakładamy do papryk. Przykrywamy papryki wcześniej odkrojonymi kapeluszami

  4. Tak przygotowane papryki zapiekałam około 30-35 minut w rozgrzanym piekarniku (w zależności od piekarnika, tak, aby były miękkie). Opcjonalnie można dodać przed zapiekaniem ser żółty. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń