Do góry

Dania główne Przepis na:

Parowane roladki z indyka w sosie pieczarkowym

Przepis dnia 2018-01-22
Parowane roladki z indyka w sosie pieczarkowym

Autor: Futka

Przepisów i artykułów: 887 Ocena: 21593

Dodano: 15.01.2018

Odsłon: 2925

W mojej kuchni bardzo cenię proste, szybkie w przygotowaniu oraz smaczne rozwiązania. Lubię mięso, a najbardziej drób który najczęściej gości na moim stole, ponieważ dostarcza mi wysokiej porcji białka. Dzisiaj na obiad wprosił się indyk i tak powstały soczyste i delikatne roladki gotowane na parze z farszem grzybowym, których smak podkreśla kremowy sos śmietanowo - pieczarkowy.

Składniki

  • 400 g piersi z indyka
  • 250 g pieczarek portobello
  • 1 cebula biała
  • 200 g śmietany
  • plaster masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz do smaku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Pierś z indyka dzielimy na sznycle, które delikatnie rozbijamy przez folię spożywczą, aby uniknąć rozerwania się mięsa. Sznycle oprószamy solą oraz pieprzem i odstawiamy na chwilę.

  2. Pokrojoną cebulę szklimy na maśle, dodajemy pokrojone drobno pieczarki, posypujemy delikatnie solą, aby szybciej puściły wodę oraz pozostały jędrne i smażymy do momentu całkowitego odparowania wody.

  3. Część farszu studzimy, nakładamy na sznycle, zawijamy w roladki, które otaczamy folią spożywczą i gotujemy na parze około 25 do 30 minut.

  4. Do pozostałej części farszu dodajemy śmietanę, doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem, dodajemy ugotowane na parze roladki i dusimy razem jeszcze przez 1 minutę.

  5. Całość idealnie komponuje się z puree ziemniaczanym, kaszą lub ryżem, a także świeżymi surówkami. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń