Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś dla amatorów pysznych, domowego wyrobu parówek. Parówki są naprawdę bardzo smaczne.
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4190
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 33970
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9724
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4190
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 33970
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9724
Składniki
Chude podgardle wieprzowe i chude mięso z łopatki wieprzowej, takie mięsa będą potrzebne do wykonania parówek.
Mięsa po opłukaniu i ocieknięciu mielimy dwa razy przez sitko 2 mm.
Przy trzecim mieleniu dodajemy lód i mielimy z lodem.
Dodajemy przyprawy i wyrabiamy około 20 minut. Pozostało nam jeszcze rozdrobnić zmielone mięso blenderem. Blender musi mieć minimum 600 Wat mocy.
Dobrze rozdrobnione blenderem mięso wstawiamy do lodówki na dobę.
Po tym czasie nadziewamy w jelita.
Nadziane farszem okręcamy na parówki o długości 12-14 cm.
Wieszamy na kiju w celu osadzenia i osuszenia 20-30 minut. Wędzimy w temperaturze 50-60 stopni Celsiusza aż uzyskamy słomkowy kolor parówek. Parzymy 10-15 minut w temperaturze 65 stopni Celsiusza. Po sparzeniu chłodzimy zimną wodą, po schłodzeniu umieszczamy do lodówki i schładzamy do temperatury 8 stopni Celsjusza.
Smakują również zimne. Smacznego!!! Polecam :)