Do góry

Przekąski Przepis na:

Parówki wieprzowe parzone, lekko podwędzane.

Parówki wieprzowe parzone, lekko podwędzane.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1096 Ocena: 11848

Dodano:

Odsłon: 10742

Coś dla amatorów pysznych, domowego wyrobu parówek. Parówki są naprawdę bardzo smaczne.

Składniki

  • mięso wieprzowe z łopatki I klasa 75 dag
  • podgardle wieprzowe bez skóry 75 dag
  • lód - ilość lodu max do 40% masy mięsa
  • jelito wieprzowe 28/30 - 2 m
  • Biały pieprz 1,5 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa 3/4 łyżeczki
  • peklosól 15 gram na kg mięsa
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Chude podgardle wieprzowe i chude mięso z łopatki wieprzowej, takie mięsa będą potrzebne do wykonania parówek.

  2. Mięsa po opłukaniu i ocieknięciu mielimy dwa razy przez sitko 2 mm.

  3. Przy trzecim mieleniu dodajemy lód i mielimy z lodem.

  4. Dodajemy przyprawy i wyrabiamy około 20 minut. Pozostało nam jeszcze rozdrobnić zmielone mięso blenderem. Blender musi mieć minimum 600 Wat mocy.

  5. Dobrze rozdrobnione blenderem mięso wstawiamy do lodówki na dobę.

  6. Po tym czasie nadziewamy w jelita.

  7. Nadziane farszem okręcamy na parówki o długości 12-14 cm.

  8. Wieszamy na kiju w celu osadzenia i osuszenia 20-30 minut. Wędzimy w temperaturze 50-60 stopni Celsiusza aż uzyskamy słomkowy kolor parówek. Parzymy 10-15 minut w temperaturze 65 stopni Celsiusza. Po sparzeniu chłodzimy zimną wodą, po schłodzeniu umieszczamy do lodówki i schładzamy do temperatury 8 stopni Celsjusza.

  9. Smakują również zimne.

    Smacznego!!!

    Polecam :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

magdakos 16 października Czy trzeba je wędzić czy można tylko zaparzyć?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 04 kwietnia 2017 Mariolu, Twoje specjały są mega pyszne. Koniecznie zrobię takie parówki! <3 Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tolada 04 kwietnia 2017 Wzorowy, wyczerpujący temat przepis, po prostu na piątkę... Wyroby, jeszcze ich nie skosztowawszy, będę twierdził, że wspaniałe... Będę próbował przyrządzić podobne... Tych sklepowych nigdy nie kupowałem i nie kupuję... Odpowiedzi: 1 ▼

10 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń