Do góry

Dania główne Przepis na:

Parpadelle z kurczakiem w sosie śmietano-winnym z serem Feta

Parpadelle z kurczakiem w sosie śmietano-winnym z serem Feta

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 1

Dodano:

Odsłon: 1421

Parpadelle to makaron nadal mało popularny w Polsce. Kupno tego makaronu w małych sklepach osiedlowych jest niemalże niemożliwe. Również większe sklepy oferują bardzo ograniczony wybór firm produkujących parpadelle. A szkoda, bo wśród zalet tego makaronu można wymienić chociażby jego łatwość gotowania, delikatny smak, a także atrakcyjny, oryginalny wygląd na talerzu. Potrawę, której przepis znajdziecie poniżej, polecam na wyjątkowe okazje. Prosta w przygotowaniu, zachwyci wszystkich oryginalnym smakiem, co zawdzięcza dodatkowi wina. Potrawa nie jest lekka, ani niestety dietetyczna, natomiast jest dość łatwa w przygotowaniu i nadrabia walorami smakowymi.

Składniki

5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pieczarki kroimy drobno i podsmażamy na samym oleju bez przykrywki. Możemy je trochę przyprawić za pomocą soli bądź pieprzu. Pamiętajcie, że cały smak zmieni się po dodaniu wina, więc aż do momentu wyklarowania się sosu dodajemy ostrożnie wszelkie przyprawy.

  2. Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, aż będzie miękki.

  3. Gdy pieczarki zredukują swoją ilość i odparuje większość "wody", która z nich się wydzieliła, dodajemy do nich około 70 ml wina i odpowiednio około 200 ml śmietany 30% (Jeżeli chcecie uzyskać bardziej winny, niż śmietanowy smak - wystarczy polać najpierw winem pieczarki i "pozwolić im" przez chwilę pogotować się w samym winie). Całość pozostawiamy na 5 minut, aż do delikatnego "podgotowania się" potrawy.

  4. Do osolonej wody (możemy dodać łyżkę oleju, aby makaron nie zlepił się) wrzucamy parpadelle i gotujemy al dente.

  5. Do sosu śmietanowo-winnego z pieczarkami wrzucamy podsmażonego kurczaka, z którego wcześniej odlaliśmy cały tłuszcz. Całość pozostawiamy przez 5 minut do podgotowania się. Teraz jest również dobry moment do delikatnego przyprawienia potrawy

  6. W tym samym czasie kroimy ser feta w kostkę, a także możemy przygotować natkę pietruszki do przyozdobienia potrawy.

  7. Sos mieszamy z makaronem, posypujemy serem i ewentualnie pietruszką Bon appetite!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kuchennie 13 maja 2010 Parpadelle jest szerszy i grubszy niż, zdecydowanie dużo bardziej popularny i powszechnie serwowany w wielu lokalach, makaron tagiatelle :)
Polecam jednak spróbować parpadelli :) Ja osobiście "zakochałam się" w tym makaronie :) A zdjęcie dorzucę wkrótce, bowiem jest to w tym momencie moja ulubiona potrawa :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Muszka73 13 maja 2010 Brzmi nieżle , mam jednak pytanie, ponieważ nie ma zdjęcia - jak wygląda ten makaron ? Łatwiej będzie szukać na półkach mając świadomość jego krztałtu :) Dodaję do ulubionych .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń