Do góry

Desery Przepis na:

pascha waniliowa

pascha waniliowa

Autor: justa_kitchen

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2270

Dodano: 25.04.2014

Odsłon: 1253

Wspaniała tradycyjna pascha waniliowa z bakaliami na domowym twarogu. Idealna na wielkanocny stół!

Składniki

  • twaróg domowy z 5 litrów mleka
  • 450 - 500 g waniliowego serka homogenizowanego
  • ekstrakt waniliowy /2 łyżki/
  • 250 ml kremówki
  • 4 żółtka
  • opakowanie śmietan-fix
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1 opakowanie żelatyny
  • 3-4 łyżki masła
  • rodzynki, morele, migdały – bakalie według upodobań
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Twaróg przygotowuję według przepisu na twaróg domowy.

    Żelatynę rozpuszczam w połowie szklanki gorącej wody. Miksuję twaróg z żelatyną i masłem blenderem ręcznym /jest za późno na mielenie maszynką. I nie chce mi się/. Dodaję ekstrakt waniliowy.

    Ubijam kremówkę z cukrami. Dodaję śmietan-fix. Ubijam dalej. Dodaję po kolei żółtka. Ubijam.

    Mieszam kremówkowy mix z twarogiem waniliowym. Dodaję bakalie i mieszam do momentu uzyskania w miarę jednolitej konsystencji.

    Garnek /lub inną formę/ wykładam pieluchą tetrową /zapomniałam o gazie/. Wysypuję dno płatkami migdałowymi. Wylewam masę serową. Wstawiam na noc do lodówki.

    Rano szykuję podstawę. Wysuwam delikatnie pieluszkę z masą. Przekładam na podstawę. Ściągam pieluchę. Zachwycam się. Dekoruję.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń