Do góry

Dania główne Przepis na:

Pasta tahini

Pasta tahini

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 5692

Dodano:

Odsłon: 64

Sprawdzony przepis na "Pasta tahini"

Składniki

  • 40 dag dyni Hokkaido bez pestek
  • 1,5 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy
  • 5 łyżek pasty tahini
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sol
  • pieprz
  • wędzona papryka
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wydrążoną dynię pokrój na kawałki, rozłóż na blasze wyłożonej papierem, skrop oliwą, posyp solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 25 min.

  2. Soczewicę zmiksuj z sokiem z cytryny, oliwą i pastą tahini. Stopniowo dolewaj pół szklanki bardzo zimnej wody. Dosyp sól i odrobinę wędzonej papryki, po czym dorzuć upieczoną dynię.

  3. Całość ponownie zmiksuj na gładką masę.

  4. Czas przygotowania: 30 min. Ilość kalorii na 1 porcję: 180. Stopień trudności: średni.

    Źródło: Telemax

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń